Miss Yvy Kijkt
Kain Pikul 2 -Geblinddoekte verhalen - Kain Pikul 2 -Geblinddoekte verhalen by
Kain Pikul 2 -Geblinddoekte verhalen

Kain Pikul 2 -Geblinddoekte verhalen

In februari 2014 brengt Stichting Julius Leeft ‘Kain Pikul 2 – Geblinddoekte verhalen’. De gedeelde en beladen geschiedenis tussen Nederland en de Molukkers en de Papoea’s verdient het om verteld te worden. Over het onderwerp is lange tijd verzwegen, maar SJL heeft in 2007 met Kain Pikul in Paradiso getracht om recht te doen aan het verhaal van de Molukkers hier in Nederland. Een diverse cast van acteurs, musici, zangers, politici en bekende Nederlanders brachten het verhaal.

In december 2007 regisseerde John Leerdam de muzikale geënsceneerde reading Kain Pikul - Geblinddoekte Verhalen, over de relatie tussen de Molukse gemeenschap en Nederland. Het was één van de eerste theatervoorstellingen over deze beladen geschiedenis. Tal van prominenten en politici werkten eraan mee. De voorstelling was een collage van monologen, muziek, zang, gedichten, historisch beeldmateriaal en verslagen uit de Tweede Kamer. Fictieve en historische getuigenissen van personen onder andere betrokken bij de Molukse treinkapingen wisselden elkaar af. De voorstelling speelde indertijd in een volledig uitverkocht Paradiso en maakte veel emoties los bij toeschouwers en deelnemers.

In Kain Pikul 2 wordt de positie van de Molukse gemeenschap hier in Nederland verteld, over de aankomst, het leven in kampen en de moeilijke periode rond de kaping. Maar ook nieuwe elementen krijgen de ruimte, over de geheime informatie  met betrekking tot de beëindiging van de Punt en er wordt een stem gegeven aan de Papoea’s, het vergeten volk die gezien hun historie sterke overeenkomsten vertoont met de Molukse gemeenschap.

Ook deze keer zal een diverse cast haar medewerking verlenen, met o.a. Maartje van Weegen, Paulette Smit, Rocky Tuhuteru, Job Cohen, Anis de Jong, Thom Hoffman, Nel Lekatompessy, Dewi Reijs, Anna Makaloy, Boi Akih, Maria Lekransy, Izaline Calister, Jeannine La Rose, Julya Lo’ko en nog vele anderen.

Het doel van de Stichting Julius Leeft! - sinds juni 2008 de opvolger van Stichting John Leerdam - is het ontplooien van activiteiten die aandacht vragen voor maatschappelijk relevante ontwikkelingen op het gebied van politiek en cultuur, alsmede kennisoverdracht en versterking van de infrastructuur en capaciteitsopbouw in landen waar de stichting activiteiten ontplooid. Het zwaartepunt zal bij landen liggen waar de Nederlandse cultuur voelbaar is geweest, zoals Suriname, de Nederlandse Antillen, Indonesië, de Molukken en Zuid-Afrika.