Miss Yvy Kijkt
Ontspoord - Ontspoord by Maarten Evenhuis
Ontspoord © Maarten Evenhuis

Ontspoord

Rauw, rafelig muziektheater waar het hart uit de longen wordt gezongen, terwijl het zand om je oren stuift. De lege stad wordt muziek, met de trein als haar ritme. Met Frédérique Spigt en Bob Fosko als gangmakers wordt nieuwe muziek geschreven en Amerikaanse pop en country van Johnny Cash tot Nick Cave, van gospel tot rock bewerkt.

Ontspoord is een voorstelling met de adem van een popconcert. De Amerikaanse Naomi Wallace schreef dit zinderende toneelstuk, The Trestle at Pope Lick Creek, dat wereldwijd te zien was en met prestigieuze prijzen is overladen.

Welkom in Nergens. Een troosteloos stadje om meteen te vergeten. Ooit hadden de mannen er werk. Maar nu de mijn gesloten is, onderhouden de vrouwen het gezin. In deze uithoek wordt maar naar één ding uitgekeken: de trein van 19:10 uur. 1500 ton gitzwart glimmend staal, oorverdovend denderend over de smalle spoorbrug, hoog boven de al jaren droge rivier. Daar wachten Pace en Dalton op het juiste moment om te doen wat niemand durft, om te bewijzen dat zij bestaan.

Ontspoord is een krachtig commentaar op een wereld waarin sommigen vele kansen krijgen en anderen aan de kant staan. Een roep om gezien te worden. Als dat niet binnen de regels van de maatschappij kan, dan erbuiten: in dodelijke risico’s. Voor dat ene moment van ‘er zijn’.