Boijmans genomineerd voor Raak Stimuleringsprijs met programma Oren en ogen tekort

 

Kunst beleven is iets wat je met je hele lichaam en geest doet, het is meer dan alleen kijken. Speciaal voor blinden en slechtzienden ontwikkelt Museum Boijmans Van Beuningen Oren en ogen tekort , een manier van rondleiden die aansluit bij de beleving van blinden en slechtzienden. Met Oren en ogen tekort is het museum een van de drie genomineerden van de RAAK-stimuleringsprijs 2017. Het geldbedrag, €25.000, van de RAAK-stimuleringsprijs maakt het mogelijk mensen met een visuele beperking een rijke kunstbeleving in het museum te bieden. Mensen kunnen tot en met 10 september stemmen op Oren en ogen tekort op de website: www.raakstimuleringsprijs.nl

In Nederland zijn 350.000 mensen blind of slechtziend, daarbij zijn er nog eens ruim 600.000 mensen met een oogaandoening. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet of minder goed ziet, toch te raken met kunst. De RAAK stimuleringsprijs is in 2016 in het leven geroepen op initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum, met als doel Nederlandse musea te inspireren om specifiek programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. De inzendingen voor RAAK stimuleringsprijs zijn beoordeeld door een deskundige jury. Zij hebben drie inzendingen genomineerd voor de prijs en nu komt het aan op publieksstemmen. Naast Boijmans zijn ook Museum Speelklok en het Tropenmuseum genomineerd.

Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt met Oren en ogen tekort een rondleiding die aansluit bij de beleving van blinden en slechtzienden. Dat doet het museum in samenwerking met specialisten op het gebied van communicatie met deze doelgroep. Technieken zoals audiodescriptie worden in de film en televisiewereld al veel gebruikt, maar zijn voor de museumwereld nog relatief nieuw en goed bruikbaar. Doel is om voor blinden en slechtzienden een aantrekkelijk en inspirerend museum te zijn, door altijd aanbod in het programma te hebben en rekening te houden met praktische of inhoudelijke beperkingen. Veel aandacht gaat uit naar de overdraagbaarheid van de methodiek, zodat in de toekomst ook andere musea er gebruik van kunnen maken.

De afgelopen jaren is het museum om die reden bewust gaan inzetten op het versterken van de persoonlijke bezoekerservaring en de multisensorische vormen van kennisoverdracht. Voorbeelden zijn toonaangevende projecten als Art Rocks, waarin muzikanten hun persoonlijke relatie tot een kunstwerk overbrengen in een liedje of Dancing Museums waarin embodiment een belangrijke rol speelt. Ook in rondleidingen en tentoonstellingen voor (jonge) kinderen maakt Boijmans veelvuldig gebruik van multizintuigelijke vormen van kennisoverdracht, zoals voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving. Deze ervaringen neemt het museum mee bij het ontwikkelen van aanbod voor mensen met een visuele beperking.