Het einde van de Middellandse Zeeroute

Tot nu toe zijn er in 2018 alweer meer dan 1500 mensen verdronken in de Middellandse Zee terwijl zij Europa probeerden te bereiken. Over het algemeen zijn politici, hulporganisaties en wetenschappers het met elkaar eens dat er een einde moet komen aan de Middellandse Zeeroute, waarbij migranten vanuit Noord-Afrikaanse landen Europa proberen te bereiken. Alleen verschillen zij van mening over de oplossing.

Tijdens dit programma wordt er gesproken met ervaringsdeskundigen, beleidmakers, activisten en wetenschappers. Ze gaan op zoek naar de meest humane manier om de Middellandse Zeeroute te beëindigen; een manier die ook werkbaar kan zijn voor Europa.

Over de sprekers:

Sandra Hammamy werkt sinds 2015 op de boten van SeaWatch, een organisatie die migranten in nood op zee oppikt en naar Europa brengt. We praten met haar over haar werk, het Europese migratiebeleid en het duivelse dilemma van hulporganisaties: red je mensen die op zee varen, dan stimuleer je ze ook om in de boten te blijven stappen. Politici hebben SeaWatch (en andere reddingsorganisaties) dan ook verweten dat ze smokkelaars helpen. Hoe kijkt Sandra naar dit dilemma? En hoe denkt zij dat er een einde moet komen aan de Middellandse Zeeroute?

Salwa Zaher werkt als journalist voor Majalla. Zij vluchtte zelf in 2012 vanuit Syrië naar Egypte. Na twee jaar kwam ze naar Nederland. Ze zal vertellen over haar eigen vlucht via de Middellandse Zee en wat er volgens haar nodig is voor een humaan vluchtelingenbeleid.

Nico Salvalosi is docent Europees en Internationaal Recht aan de Universiteit van Utrecht. In zijn onderzoek richt hij zich op de relatie tussen de EU-asielwetgeving en de belangrijkste internationale mensenrechtenwetgeving. Met hem praten we over het juridische kader waarbinnen de EU haar asielbeleid vormgeeft. Of simpel gezegd: Waar moet de EU zich aan houden en wie ziet daar op toe?

Laurens van Doeveren. Laurens van Doeveren werkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de regiodirectie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM). Hij houdt zich bezig met de stabilisatie van Libië. Met hem bespreken we de mogelijkheden voor de EU om migratie-afspraken te maken met Libië en andere Noord-Afrikaanse landen.

Moderator is journalist Eefje Blankevoort.


Locatie
Humanity House (Permanent gesloten)
Datum
23 september , 2018
Prijs
€ 7,50 / € 4,50
website
https://www.humanityhouse.org/