Unseen Amsterdam 2018

 

Unseen is hét internationale fotografie evenement dat volledig gericht is op nieuwe fotografie en vindt plaats op het Westergasfabriekterrein van 21 tot 23 september 2018.

De beurs is jaarlijks de plek waar meer dan vijftig gerenommeerde galeries van over de hele wereld het meest recente werk van hun fotografen onthullen via ‘premières’. Werk geldt als première op Unseen als het nooit eerder is getoond in een galerie, noch in een ander instituut of zelfs online. Op deze manier brengt Unseen belangrijke ontwikkelingen in de wereld van de hedendaagse fotografie samen en maakt het toegankelijk voor het publiek.

Maar Unseen is meer dan een fotografiebeurs. De fair wordt verrijkt met tentoonstellingen, lezingen en debatten, films en documentaires, en de presentatie van fotoboeken en hun makers.

Meer dan vijftig galeries uit zeventien landen vertonen op de zevende editie van Unseen Amsterdam nieuwe fotografie van kunstenaars uit alle werelddelen. Unseen verwelkomt een zeer divers fotografie- evenement waar meer dan 85 premières te zien zijn. Opkomende kunstenaars als Mustafa Saeed uit Somaliland, die werkt met thema’s als oorlog, conflict en milieu, de Angolese Keyezua, die de clichématige beeldvorming van Afrikaanse vrouwen onder de loep neemt, en de Franse Elsa Leydier, die iconische weergaven van exotische plekken onderzoekt en reconstrueert, presenteren nieuw werk. Ook klinkende namen als Inez & Vinoodh (NL), Rafał Milach (PL) en Isaac Julien (UK) komen met nooit eerder vertoond werk naar Amsterdam.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar biedt CO-OP een platform voor internationale, innovatieve kunstenaarscollectieven om hun ideeën en beelden op nieuwe manieren te presenteren. Zoals de illustratoren, designers, videomakers en fotografen van Migrant Image Research Group, die zich bezighouden met de migratie naar Europa over de Middellandse Zee, het in Wenen gevestigde 280A, dat het idee van auteurschap op de schop neemt, en het vanuit Zwitserland opererende KLAYM, dat onder andere met de publicatie van NICE Magazine jong talent uit Afrika een podium biedt.

De tentoonstelling When Records Melt toont dat kunstenaars, in hun rol als sociale onderzoekers, vraagstukken omtrent maatschappij en milieu met hun fotografie treffend in beeld kunnen brengen en zo positieve maatschappelijke invloed kunnen uitoefenen. De expositie is opgezet in samenwerking met Project Pressure, een goed doel dat samenwerkt met toonaangevende internationale wetenschappers en kunstenaars om gletsjers vast te leggen die verdwijnen als gevolg van klimaatverandering, en presenteert werken van Michael Benson (DE), Adam Broomberg (ZA) en Oliver Chanarin (GB), Edward Burtynsky (CA), Peter Funch (DK), Noémie Goudal (FR), Simon Norfolk (NG), Christopher Parsons (GB) en Klaus Thymann (DK). Als onderdeel van de tentoonstelling lanceren Klaus Thymann (DK) en Simon Norfolk (GB), die samenwerken onder de naam Norfolk + Thymann, hun allernieuwste serie die zij onlangs tijdens een expeditie in Zwitserland maakten.

Unseen Amsterdam brengt als eerste de 60 opkomende kunstenaars van het nieuwe Europese fotografieplatform Futures samen in twee presentaties om een overzicht te geven van het huidige Europese fotografielandschap. Naast deFutures Talent Pool, wordt het werk van tien  geselecteerde Futures-talenten in een speciale expositie gepresenteerd in Futures Narratives. Futures streeft ernaar om de mogelijkheden en zichtbaarheid van fotografietalent te vergroten
en biedt toegang tot de mondiale kunstmarkt.


Locatie
Westergasfabriek
Datum

21 tot 23 september 2018

Prijs
€21,50
website
https://unseenamsterdam.com/