Warming Up Festival 2022
26 oktober 2022 start de 3e editie van het Warming Up Festival, een bijzondere samenwerking tussen Tolhuistuin, Impact Makers en ruim 30 fantastische programmapartners. Samen presenteren ze zo’n 60 programma’s met een line-up van ruim 100 artiesten, kunstenaars, theatermakers, toekomstdenkers, ecologen, veranderaars, wetenschappers, klimaatdichters en modeontwerpers over een van de grote thema’s van deze tijd: het klimaat.
Iedere dag kan je op de bonnefooi langs voor de Warming Up Expo op het Tolhuistuinterrein met bijzondere exposities en installaties, of wandel binnen bij de Aftertalks in het festivalhart.
Het festival neemt bezoekers mee de toekomst in. Zo kan je iedere dag dineren bij de voorstelling ‘ZEEMAAL’ van Sien Vanmaele in een zintuigelijke reis langs stranden en kliffen. Of naar de veelgeprezen één-op-één voorstelling ‘Horizon’ van Joeri Heegstra. Praktische voorbereidingen tref je bij de workshops van het Solarpunk Lab, bijvoorbeeld met het maken van je eigen usb oplader of je verticale tuin.
Er is ruimte voor nieuwe oplossingen en ideeën. Eva Rovers vertelt hoe een Burgerberaad Klimaat dedemocratie kan helpen. Stadsdichter Marjolijn van Heemstra geeft een nachtlezing in het donker. Tijdens de première van ‘In Search of.. CO2BUDGET’ kan het publiek de hersenen kraken over dit controversiële idee met cabaretier Tim Fransen en Nieuwe Helden.
Kunst en cultuur kunnen helpen om een onderwerp zoals het klimaatvraagstuk invoelbaar te maken en erover in gesprek te gaan. Het publiek kan genieten van optredens en interviews bij ‘Music is Warming Up’ met o.a. Sophie Straat, Future Husband en Music Declares Emergency. Op het Tolhuistuinterrein is een kunstroute met bijzonder werk van onder andere Abner Preis, Jaap Scheeren, Selçuk Balamir en Collectief Walden. Op zondag is er de ‘Church of Climate Change’, een bijeenkomst met muziek en verhalen en aansluitend een klimaatboekenmarkt in de tuin.
Speciaal voor Warming Up Festival biedt restaurant THT een geheel vegetarische menukaart.
Moeilijke gesprekken gaat het festival niet uit de weg. In een serie programma’s verkent het festival de impact van Shell wereldwijd met creatieve makers en artiesten uit Indonesië, Curaçao en Nigeria, met een speciale avond rond protestzanger Fela Kuti. Dichterbij huis gaat het over de pijnpunten van de energietransitie in de voorstelling ‘Snikheet’ van Parels voor de Zwijnen en tijdens ’The Cipher: Heat or Eat’, een programma van Verdedig Noord. In ‘Hot Take’ onderzoeken de creatieven van collectief LFMC de eigen ecologische voetafdruk in de landen waar hun wortels liggen verspreid over de hele wereld. “Het festival biedt plek om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën op te doen en met een nieuwe bak energie weer verder te gaan.