Printed Matters: Raise the Level

 

De internationaal invloedrijke, Amerikaanse straatkunstenaar en activist Shepard Fairey komt deze zomer naar Nederland. De maker van het visionaire Barack Obama-portret HOPE trakteert het publiek in het STRAAT Museum te Amsterdam op een grote solotentoonstelling en twee nieuw te maken werken: een muurschildering op de imposante zijgevel van het museum en een werk binnen.

De tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level is van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023 te zien in de STRAAT Gallery en bestaat uit meer dan 130 objecten, waaronder nieuw werk dat speciaal voor de expositie is gecreëerd. Niet eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het oeuvre van Shepard Fairey te bewonderen. De t wee nieuwe werken worden vanaf 7 augustus ter plekke op het NDSM-terrein en in het museum gemaakt, en zijn live door het publiek te volgen. Op 12 augustus opent de kunstenaar zelf de tentoonstelling.

Printed Matters: Raise the Level toont werk dat grotendeels gericht is op het verbeteren van de ‘gezondheid’ van onze planeet. De uitdrukking “raise the level” verwijst naar verschillende dingen, waaronder de noodzaak om het bewustzijn over de gevolgen van de verbranding van fossiele brandstoffen en klimaatverandering te vergroten, het feit dat de opwarming van de aarde het niveau van de oceanen doet stijgen en dat er nu echt actie moet worden ondernomen. Met andere woorden: “raise the level” om de aarde te redden.

De solotentoonstelling van Shepard Fairey in STRAAT behandelt ook andere urgente kwesties als nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Fairey gebruikt herkenbare symbolen, portretten en teksten om via zijn werk de kijker aan te spreken en deze te betrekken bij een gesprek over de betreffende onderwerpen.

Speciaal voor STRAAT maken Fairey en zijn team vanaf 7 augustus twee nieuwe werken: een muurschildering op de zijgevel (van 14 meter hoog bij 14,8 meter breed) van het imposante gebouw en een doek voor de vaste collectie. In de schildering buiten maakt de kunstenaar een link met Amsterdam. Hiermee geeft hij als het ware een cadeau aan de stad, in de publieke ruimte, waar iedereen van kan genieten. Het maakproces kan live door het publiek worden gevolgd.

In 2008 creëerde Shepard Fairey het visionaire portret HOPE van de toenmalige senator Barack Obama, ter ondersteuning van Obama’s eerste presidentiële campagne. De afbeelding werd in eerste instantie verspreid als poster op straat, maar werd later gebruikt als campagnebeeld. Ook werden er duizenden stickers en T-shirts gemaakt om op grote schaal te verspreiden.

OBEY Clothing werd in 2001 opgericht als een verlengstuk van het werk van Shepard Fairey. Het kledingmerk combineert klas sieke militaire looks en basics met een steeds veranderende maar consistent politiek provocerende filosofie. OBEY Clothing is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld en zeer populair onder jongeren.


Locatie
STRAAT 
Datum

13 augustus t/m 1 oktober 2023

Artiesten
Shepard Fairey