World Cinema Amsterdam 2023

World Cinema Amsterdam is het zomerfestival van filmtheater Rialto dat je iedere augustus meeneemt naar Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De vele prachtige films die daar door vaak jonge regisseurs gemaakt worden, bieden je een onvergetelijk inkijkje in het leven daar.

WCA kent een aantal vaste onderdelen: het competitieprogramma (negen genomineerde films strijden om de World Cinema Jury Award), Special Screenings en natuurlijk een focusprogramma. Ieder jaar zoemt het festival extra in op een bijzonder gebied.

Het is september 2022. In de Iraanse hoofdstad Teheran wordt de jonge Mahsa Amini gearresteerd. De aanklacht: zij droeg haar hijab (hoofddoek) niet op de juiste manier. Op het politiebureau wordt zij dermate mishandeld dat ze het niet overleeft, met hevige protesten als gevolg. Reden voor WCA om dit jaar een ode te brengen aan de moedige vrouwen in Iran die strijden voor meer vrijheid in het programma Strong & Unwavering: Women of Iran. Want zelfbeschikking is een universeel recht, van mannen én vrouwen.

Naast het uitgebreide filmprogramma is er nog veel meer te beleven op het festival: Q&A’s, lekker eten, live optredens en party’s.

Van 22 t/m 27 augustus organiseert De Balie Amsterdam, als partner van WCA, gesprekken en Q&A’s met regisseurs van over de hele wereld. Laat je meevoeren door cinematografisch bijzondere films met onderliggende maatschappelijke problematieken. Ook al is begrip opbrengen voor andersdenkenden tijdens een film van korte duur, geworven acceptatie draag je voor altijd met je mee.


Locatie
Rialto
De Balie
Datum

22 t/m 27 augustus 2023

Prijs
Regulier - €12 / Student/CJP/Stadspas €9
website
https://worldcinemaamsterdam.nl