Ommuurd Europa
Een avond in het Humanity House in Den Haag over het menselijke drama dat zich afspeelt bij de grenzen van Europa.
Lampedusa, het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee, is vaak de aankomstbestemming van vluchtelingen en één van de fysieke knelpunten van het Europees migratiebeleid. Lampedusa staat symbool voor alle vluchtelingen die verdrinken in hun wanhopige vlucht uit Afrika of het Midden-Oosten naar Europa.
“Mr. President, In the past twenty years, at least 15,000 people have died trying to reach Europe’s shores from Africa and the Middle East. Many of those who died were refugees and asylum seekers, women and children, human beings fleeing wars, abject chaos and despair.” Zo begint het statement van 125 maatschappelijke organisaties aan de president van de VN-Mensenrechtenraad (Human Rights Council). Het is een oproep aan de VN en de EU om het migratiebeleid aan te pakken en aan deze onmenselijke situatie een einde te maken.
Hoe worden de Europese grenzen bewaakt en welke alternatieven zijn er voor een beter beleid? Een antwoord komt van Geesje Werkman van Kerk in Actie. Geesje Werkman is net terug van Lampedusa. In beeld en verhaal vertelt zij over wat ze daar aantrof en over de andere, minder bekende grensbewakingen van Europa.
Saskia Bonjour analyseert de nieuw aangekondigde maatregelingen door de Europese Unie om het aantal slachtoffers te verminderen. Journalist en programmamaker Els van Driel is de gespreksleider.