Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis is in 1673 aangelegd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie tussen Loenen en Breukelen.

Nadat de Nieuwe Hollandsche Waterlinie in de Tweede Wereldoorlog niet meer opgewassen bleek tegen moderne legers heeft het fort andere functies gekregen. Het is gebruikt als inzamelplek voor paarden, die vervolgens naar het front of naar de slager werden afgevoerd.

Fort Nieuwersluis heeft na de Tweede Wereldoorlog meerdere geheime functies gehad. Het is in gebruik geweest als interneringskamp voor ‘foute’ Nederlanders na de oorlog, als kamp voor dienstweigeraars en als commandopost door de Bescherming Burgerbevolking (BB) tijdens de Koude Oorlog. Er is nog steeds een redelijk intacte atoomschuilkelder aanwezig.

In 1996 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten en wordt sindsdien beheerd met als doel het in stand houden van de natuur-, cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Het fort is in gebruik genomen voor niet-militaire doeleinden.  Natuurmonumenten verzorgt rondleidingen op een aantal vaste dagen in het jaar. Met een deskundige gids kun je het terrein van Fort Nieuwersluis, dat lange tijd verboden gebied voor de mens was, bezoeken.


Adres
Rijksstraatweg 7b
Postcode
3631 AA
Woonplaats
Nieuwersluis
Land
Nederland
openingstijden
Geopend tijdens excursies en tentoonstellingen woensdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur
website
http://www.fortnieuwersluis.nl/