De Avond [English spoken]

De Avond [English spoken]: over een tijdgeest, over escapisme en lethargie en ook over de manische energie die daar het tegendeel van is. Met de roman ‘De avonden’ van Gerard Reve als één van de inspiratiebronnen.

Tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters groeiden uit tot één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur: ‘De Avonden’ (1947) van Gerard Reve. In een onnavolgbare stijl beschrijft Reve de verstikkende beklemming van een eentonig, zinloos en eenzaam leven. Nu laat  Marien Jongewaard zich inspireren door Reves beroemde debuutroman.

Toneelschrijver Rob de Graaf schreef een stuk over vier vrienden die, net als Frits van Egters in het boek, deel uit maken van een druk bevolkte wereld, maar buiten blijven staan. Hun overheersende houding is ‘tegen’: tegen goede bedoelingen, tegen gelijkmatigheid, tegen de hoop dat alles vanzelf beter wordt. En tegen de neutronenbom (want we schrijven nu 1981). De avond werpt de vraag op: doe ik mee, of blijf ik getuige?

Nieuw West dat zijn naam heeft ontleend aan een Amsterdamse wederopbouwwijk maakt actueel, fysiek en literair theater. De voorstellingen zijn vaak provocatief en confronterend. Hoewel ethisch bevlogen, is er geen sprake van een eenduidige moraal. Nieuw West maakt stukken die imponeren en inspireren – theater als roesmiddel maar ook als een communicatievorm die tot denken aanzet. Geworteld in de twintigste-eeuwse avant-gardementaliteit heeft Nieuw West een eigen, frivole en grillige stijl ontwikkeld.

Centraal daarin staan de opvattingen en de verbeeldingskracht van Marien Jongewaard; daarnaast wordt ook een belangrijke plaats ingenomen door Rob de Graaf, die voor de meeste Nieuw West-voorstellingen de teksten schrijft. De voorstellingen gaan over verwarring en onzekerheid, over het verlangen naar harmonie en ongeschondenheid in een wereld die chaotisch en onkenbaar is.

 


Leave a Reply