Adrianus, Luther, Erasmus: drie hervormers
Kardinaal Adrianus was in 1519 de eerste theoloog die de aflaatstellingen van Maarten Luther officieel veroordeelde als ketterij. Toch kon hij de kritiek van de Wittenbergse monnik op de katholieke kerk wel begrijpen. Als paus Adrianus VI maakte hij in Duitsland openlijk excuus voor de misstanden in het Vaticaan, een ongekend gebaar. Adrianus, Erasmus en Luther, alledrie gevormd door de Moderne Devotie, waren het erover eens dat de kerk drastisch moest worden hervormd. Maar hoe?
Hoe moest de kerk in crisistijd hervormd worden? Door een herwaardering van de christelijke bronnen zoals Erasmus voorstelde? Door een interne hervorming van het Vaticaan en de kerk zoals Adrianus probeerde? Of door een radicale breuk met de rooms-katholieke traditie, zoals Luther propageerde? Had de Nederlandse paus de Reformatie kunnen tegenhouden als hij langer had geleefd? Twan Geurts neemt u mee in deze bijzondere geschiedenis.
Twan Geurts (1950) studeerde theologie en werkt als schrijver en journalist in Utrecht. In 2017 publiceerde hij het boek ‘De Nederlandse paus. Adrianus van Utrecht 1459-1523‘. Eerder publiceerde hij Engelen van deze tijd en Rolduc, dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2012.