Een streep door de lijn?

Amsterdammers snuiven dagelijks 30.000 lijntjes coke. We staan daarmee op de tweede plaats van grootgebruikers, na Londen.

Scarface, Blow en Narcos – cocaïnehandel wordt geassocieerd (en misschien ook wel geromantiseerd) met stapels geld, spannende maffiapraktijken en feestjes zonder einde. Doordeweeks met chirurgen, advocaten en reclamemakers voor die extra focus of om een target te halen. In het weekend voor die laatste uurtjes in de club of goede gesprekken op een afterparty. Moet kunnen, toch?

Maar aan onze escapistische behoefte hangt een heftige prijs. De reis van de cocaplantages naar onze spiegels en sleutels is lang en problematisch. Voor ons gedoogde gebruik belanden duizenden mensen uit de drugsketen in de gevangenis. Moorden, ontvoeringen, corruptie, drugsgeweld en politiebestrijding in the war on drugs zorgden de laatste jaren in Colombia, Honduras, Venezuela en Mexico voor meer dan 200.000 doden. En vergeet niet ecologische gevolgen als grondvergiftiging en ontbossing van oerwoud. Ons drugsgebruik houdt de halve wereld in z’n greep.

Maar wat is het alternatief? Is Latijns-Amerika gebaat bij een ander beleid? Kunnen we cocabladeren op Nederlandse bodem telen? Gaan overheden ooit drugs legaliseren? En aan welke behoefte voorziet cocaïne? Kunnen we ook mediteren voor meer ego of focus? Kortom: Is het tijd om onszelf in de spiegel te bekijken en onze neus op te halen voor cocaïne?

Gasten:

Martin Jelsma is directeur van het Drugs & Democracy Programme bij het Transnational Institute (TNI) in Amsterdam. Het programma analyseert trends in de illegale drugsmarkt en drugsbeleid wereldwijd, publiceert briefings en rapporten en organiseert internationaal beleidsdialogen en expertbijeenkomsten. Martin adviseert regelmatig overheden op gebied van drugswetshervorming, met name in Latijns-Amerika, en neemt al twintig jaar deel in de sessies van de VN-Commissie voor Verdovende Middelen (CND).

Thijs Roes werkt als wetenschapsjournalist bij De Correspondent en gaat als correspondent Drugs op zoek naar het drugsbeleid van de toekomst. Dat is volgens hem een constructief beleid met minder slachtoffers, criminaliteit en corruptie en meer veiligheid voor zowel de vraag- en aanbodkant. Op dit moment houdt hij zich bezig met de voorwaarden voor een wapenstilstand in de war on drugs. Daarnaast is Thijs filmmaker en Amerika-deskundige.

Arthur Kleintjens is begeleider en coach en gespecialiseerd in de ondersteuning van mensen die willen stoppen met hun verslaving. Een verslaving begint nooit meteen als verslaving, stelt hij. ‘Er is altijd eerst een behoefte. De wens om te experimenteren, te onderzoeken, de geest te verruimen. Of om door middel van zelfmedicatie de pijn van het leven te verzachten.’ Uit eigen ervaring kent hij de kick én de terugslag die het gebruik van cocaïne geeft. Legalisering van drugs, samen met gedegen voorlichting, is volgens hem de enige manier om de angel uit de drugsproblematiek te halen.

Janneke Nijmeijer is oprichter van Fairtrade Cocaïne, een stichting die als doel heeft om de maatschappelijke en ecologische schade van cocaïnehandel in Zuid-Amerika en West-Afrika onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Janneke werkt samen met organisaties, burgers en de politiek om mee te denken over alternatieven en oplossingen.

 


Locatie
Felix in de Steigers
Datum
6 december , 2016
Prijs
€12,50 / €10,-
website
http://www.felixmeritis.nl/