Lezing Tjalling Halbertsma
In de serie Te Gast in het Drents Museum vertelt Mongoliƫdeskundige Tjalling Halbertsma op zondag 21 mei 2017 in het Drents Museum over de bijzondere reis van de Mongoolse monnik Rabban Sauma.
Aan het einde van de 13de eeuw, in de periode dat Marco Polo door China trekt, reist deze monnik vanuit het huidige Beijing naar het Westen. Hij krijgt de opdracht om de koningen van Europa tot een alliantie over te halen en doet verschillende steden aan.
Rabban Sauma was een Mongoolse monnik en gezant van de Mongoolse heerser Arghun Khan. Aan het eind van de 13de eeuw zendt Kahn Sauma als ambassadeur naar Europa om een bondgenoodschap te sluiten met de Europese koningen. Zo gaat Sauma naar Parijs en Rome en bezoekt hij onder andere de Paus en de koning van Engeland. In zijn reisdagboek doet hij verslag van zijn bijzondere avontuur. Sauma wordt wel gezien als het tegenbeeld van Marco Polo, die in dezelfde tijd een grote reis maakte. Hoewel Rabban Sauma en Marco Polo vrijwel dezelfde route volgden, legde Raban Sauma deze in tegenstelling tot Marco Polo van Oost naar West af.
Halbertsma vertelt tijdens zijn lezing over de indrukwekkende reis die Sauma aflegde en over zijn reisdagboek. Wie was deze tijdgenoot van Marco Polo en waarom reisde hij af naar Europa? Daarnaast verklaart Halbertsma hoe het kan dat deze Mongoolse ontdekker van Europa zo snel na zijn reis weer vergeten werd en legt hij uit welke relatie er bestaat tussen Rabban Sauma en de tentoonstelling The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolie (907-1125).
Tjalling Halbertsma is bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zeven jaar lang was hij werkzaam in China en Mongoliƫ en publiceerde hij verschillende boeken over Binnen-Mongoliƫ en over de reis van Rabban Sauma. Daarnaast schreef Halbertsma artikelen voor diverse Aziatische en Nederlandse dagbladen.
Halbertsma is te gast in het museum in het kader van de tentoonstelling The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolie (907-1125), die nog tot en met 29 oktober te zien is. Zijn lezing start om 13.00 uur en is gratis voor museumbezoekers.