Muur.
In de eerste voorstelling van theatermaakster Floor van Leeuwen (o.a. Schwalbe) bewegen 16 performers 2 uur lang naar de achterwand van een theater toe. Met lichte tred, doch vastberaden. Elke performer rent, stapt en springt in een eigen tempo, maar doet dat vooral samen met de anderen – in een collectief ritme, als één deinend lichaam.
Onderweg ontspint zich een meerstemmig gesprek tussen mens en muur. Wij, het publiek, kijken naar de muur en de ruggen van de spelers. We horen het ritme van hun voeten. We voelen de energie van de groep. Dan wild, dan weer kalm, maar altijd met diezelfde vastberadenheid.
Muur is niet zozeer een tragische metafoor voor de kleinheid van de mens als wel een gezamenlijke poging om hoopvol te zijn in het licht van wat ons moedeloos dreigt te maken.
De spelersgroep van Muur bestaat uit mimespelers, acrobaten en enthousiastelingen zonder specifieke fysieke opleiding. Sommigen zijn jong, anderen een flink pak ouder. Weer anderen zweven daar ergens tussenin. Bij deze mensen, met elk hun eigen fysiek, uit dezelfde poging zich anders. Muur is de uitwerking van een lang en intensief traject van samen opwarmen, trainen, lopen en fysieke zorg voor elkaar. De spelers smeedden een verbond dat de voorwaarde werd om te kunnen doen wat ze doen: rennen en vooral blijven rennen. Muur is een ode aan dat verbond en aan de wil die spreekt uit samen dingen doen die de reikwijdte van het individu overstijgen.
Acrobaten geven korte explosieve energie-uitbarstingen, mimers vinden zichzelf in de duratie. Oudere spelers rennen in een ander, langzamer tempo dan de jongeren. De zwaarte van de beweging maakt dat het nodig is om er zo nu en dan uit en weer in te stappen, terwijl de anderen doorgaan. Steeds verandert de samenstelling van de groep mensen die naar de muur toe bewegen.
Voor dit werk ging Floor van Leeuwen een samenwerking aan met producenten TENT circustheater producties en het Veem Huis voor Performance. MUUR bevindt zich op het snijvlak van mime, performance en acrobatiek en verrijkt daardoor al die disciplines. Dat gebeurt al in het proces, waar performers met expertises in de verschillende gebieden samenkomen, in de uiteindelijke voorstelling die de zonder de specifieke expertise en input van de verschillende disciplines niet zou bestaan en door de producenten Veem en TENT.
Floor van Leeuwen maakt en speelt bij theatercollectief Schwalbe, onderdeel van Theater Rotterdam, dat in 2014 de BNG Nieuwe Makersprijs won met hun voorstelling Schwalbe zoekt Massa. Ook speelt Floor bij o.a. Third Space van Lotte van den Berg en Boogaerdt & van der Schoot, deed ze de eindregie voor Rare Birds van Un Loup pour l”Homme en werkte eerder met theatermakers als Tim Etchells en Lucas de Man.