Vrijheidslezing: Black Lives Matter
Patrisse Cullors, mede-oprichter van de protestbeweging Black Lives Matter, spreekt 20 december de Vrijheidslezing uit.
Cullors zal vertellen over de organisatie en de strategie van Black Lives Matter, de context van waaruit de beweging ontstond en de uitdagingen waar ze vandaag de dag voor staat. Wat kan onze Nederlandse samenleving leren van Black Lives Matter?
Patrisse Cullors is kunstenaar, activist en vrijheidsstrijder. Tijdens deze Vrijheidslezing spreekt Patrisse Cullors over de organisatie en de strategie van Black Lives Matter, de context van waaruit de beweging ontstond en de uitdagingen waar ze vandaag de dag voor staan met het naderende presidentschap van Donald Trump.
Cullors, die de hashtag #blacklivesmatter in het leven riep, stond samen met Alicia Garza en Opal Tometi aan de wieg van de gelijknamige beweging. Black Lives Matter verzet zich tegen het (politie)geweld en racisme tegen de zwarte gemeenschap in de VS en komt op voor de meest gemarginaliseerde groepen in de samenleving. Het is een echte grassroots beweging, zonder hiërarchische structuur, de organisatie kent dan ook geen echte leiders. Black Lives Matter werd in drie jaar tijd een beweging met aanhangers over de hele wereld en inspireert en ‘empowert’ een nieuwe generatie jonge, zwarte activisten in hun strijd voor rechtvaardigheid, gelijke kansen en respect.
Na de lezing gaat Cullors met Jessica de Abreu, Ioana Tudor en Levi Gijsbertha in gesprek over de relatie tussen het antiracisme debat in de VS en in Nederland. Ook hier zien we een nieuwe generatie zwarte mensen zich steeds sterker engageren, organiseren en zich uitspreken in een gepolariseerd en vaak openlijk racistisch publiek debat. Wat kan onze samenleving leren van een organisatie als Black Lives Matter? Kan Cullors ons helpen bij het vinden van een discours waarmee we het racismedebat kunnen voeren, dat voorbij de ontkenning van racisme gaat, zoals zo vaak nog in Nederland het geval is?
En hoe denkt Cullors over samenwerken en partnerschappen; moet de antiracisme beweging een beweging zijn voor zwart én wit? Moet de beweging streven naar het hervormen van de bestaande instituties binnen het systeem, of moeten ze op zoek naar nieuwe vormen van organisaties die opereren buiten het dominante (en vaak witte) systeem? En hoe komen we dan uiteindelijk tot elkaar, in een tijd waarin de samenleving meer gepolariseerd lijkt dan ooit?
Rapper, activist en docent Gideon ‘Gikkels’ Everduim verzorgt de inleiding.