Bloedbanden door Nederlandse Dansdagen
Festival Nederlandse Dansdagen lanceert een gloednieuw project: Bloedbanden. Acht families verbeelden hun eigen verhalen in nieuwe dans choreografieën.
Wat is familie? Wat is verbinding? Wat kan dans teweeg brengen tussen mensen die elkaar al hun hele leven kennen of vreemden zijn?
Tijdens de Nederlandse Dansdagen onderzoeken families uit de stad deze vragen. In het dansproject Bloedbanden ontdekken vijf jonge choreografen, samen met Maastrichtse families wat bloedbanden zijn. Met behulp van dans onderzoeken ze hoe hun identiteit wordt bepaald door de bloedbanden in hun leven. Onderwerpen als groepsidentiteit, relaties, intimiteit en vooroordelen worden tijdens de Nederlandse Dansdagen verbeeld in nieuwe, unieke, choreografieën.
Op 10, 11 en 14 oktober 2018 zijn er drie routes uitgezet in het gebouw van Kumulus West te Maastricht (Herbenusstraat 89), waarlangs de verschillende bloedbanden-optredens vertoond worden aan het publiek.
Onze relaties met anderen vormen onze identiteit, soms zijn ze heel intiem en persoonlijk, andere heel sporadisch en op afstand. Zijn bloedbanden vanzelfsprekend omdat je familie bent of kunnen deze ook ontstaan met nieuwe mensen? Kun je een bloedband krijgen met een wildvreemde?
Ontdek bijvoorbeeld het verhaal van een familie met een alleenstaande moeder met vier dochters, een reizend gezin dat de halve wereld heeft gezien en op zoek is naar hun thuis, een gastgezin met tientallen pleegkinderen of een Marokkaanse moeder die met haar Nederlandse buurvrouw danst en zo hun culturele identiteiten laat samenvloeien. Beweging, aantrekking en afstoten spelen een hoofdrol in de diverse dansen die door de families worden vertoond.
Bloedbanden is een samenwerking tussen de Nederlandse Dansdagen en de Friese Dansdagen. Er wordt een uitwisseling tot stand gebracht tussen een Maastrichtse familie (o.l.v. choreografe Jennifer Romen) en een Friese familie (o.l.v. choreograaf Raymond Guzman). Deze voorstellingen staan onder artistieke leiding van Adriaan Luteijn (Introdans) met studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Artez Hogeschool voor de Kunsten als coaches (o.l.v. Axelle de Rore).