De borsten van St. Agatha

Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher maakt voor de KunstVaarRoute 2013 in Amersfoort een Aegtensteen: een gevelsteen geïnspireerd op de mythe rond Sint Agatha. Volgens deze mythe bleef de vrome Agatha standvastig in haar geloof, ook toen haar borsten met een tang door de Romeinen werden afgeknepen. De Aegtensteen van Ten Anscher zal vrouwenborsten tonen en krijgt tijdens de KunstVaarRoute een plek op de gevel van Museum Flehite. Het museum sluit hier op aan met een bescheiden expositie over Sint Agatha. Ook biedt Museum Flehite onderdak aan de kunstenares bij het vervaardigen van haar kunstwerk.

Loes ten Anscher (Leeuwarden, 1959) maakte kennis met St. Agatha toen zij in Amersfoort op de middelbare school zat. Een beeld van deze heilige was (en is) namelijk prominent aanwezig in de St. Franciscus Xaveriuskerk, die zij op zondag bezocht. Het beeld en het verhaal van de heilige Agatha, die o.a. schutspatroon is van de bakkers, glasblazers, voedsters, verpleegsters en brandweerlieden, maakten diepe indruk op haar.

Toen Ten Anscher werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Amersfoortse KunstVaarRoute, besloot zij al snel een Aegtensteen te ontwerpen. Daarmee wordt recht gedaan aan de historie van de plek, die op steenworp afstand van de Aegtenkapel is. De Aegtenkapel herinnert ons er aan dat de heilige Agatha in de middeleeuwen ook in Amersfoort werd vereerd.

Voor het vervaardigen van de Aegtensteen zoekt de kunstenares nog een aantal vrouwen van tussen de 20 en 26 jaar, die model willen zijn. Op de dag van de heilige Agatha (5 februari) worden van 16.00 tot 19.00 uur in het atelier van Museum Flehite van deze vrouwen hun borsten “afgenomen”. Dat wil zeggen: er worden dan gipsafdrukken van gemaakt. Uit deze gipsafdrukken kiest een deskundige jury de borsten voor de gevelsteen.

Museum Flehite biedt als kunsthistorisch museum graag onderdak aan dit hedendaagse kunstproject dat een interessante link legt met de historie van Amersfoort. De KunstVaarRoute wordt tweejaarlijks in de zomer en het voor- en naseizoen georganiseerd. De route van Waterlijn is daarbij het uitgangspunt. In 2013 wordt de ‘Westroute’ opgeluisterd met kunstwerken van 14 kunstenaars. De kunstenaars zijn afkomstig uit Amersfoort en Deventer en werken vanuit een diversiteit aan disciplines; keramiek, glas, metaal en bewegende installaties.

Voor 2013 is gekozen voor het thema: ‘Tis een wonder'; kunstenaars laten zich inspireren door de historische context of een wonderbaarlijke gebeurtenis van specifieke plekken langs de grachten. Opdracht aan hen is een hedendaags mirakel of wonder te verbeelden. Inbreng van de verhalen en historische context is afkomstig van schippers/vertellers van Waterlijn met ondersteuning van Archief Eemland.