Grootste Jheronimus Bosch expositie ooit
Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch presenteert van 13 februari tot en met 8 mei 2016 de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Met naar verwachting 20 schilderijen (panelen en triptieken) en 19 tekeningen is het de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450 ’s‑Hertogenbosch 1516) ooit.
De tentoonstelling vormt een ongeëvenaard eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft gekend: nooit eerder werden zoveel werken van deze “duivelskunstenaar” bijeengebracht. Eenmalig keert het leeuwendeel van zijn oeuvre terug naar ’s-Hertogenbosch, de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 wordt gevierd, naar aanleiding van het 500ste sterfjaar van de kunstenaar.
De tientallen bruiklenen komen van vooraanstaande musea uit de hele wereld, waaronder het Museo Nacional del Prado (Madrid), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Gallerie dell’Accademia/Palazzo Grimani (Venetië) en Metropolitan Museum (New York). Onder de bruiklenen bevinden zich werken als de Keisnijding en de Verzoeking van de heilige Antonius (Museo Nacional del Prado, Madrid), het Narrenschip (Musée du Louvre, Parijs), de Dood en de vrek (National Gallery of Art, Washington) en het Heremieten-drieluik (Gallerie dell’Accademia, Venetië).
Het uitzonderlijk grote aantal bruiklenen aan de expositie biedt bezoekers de unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen.
De voorbereidingen voor de expositie in Het Noordbrabants Museum zijn reeds gestart in 2007. De basis voor de uitzonderlijke bruiklenen is gelegd met het Bosch Research and Conservation Project (BRCP), een ambitieus, grootschalig internationaal kunsthistorisch onderzoek, opgezet samen met de Stichting Jheronimus Bosch 500 en de Radboud Universiteit Nijmegen. Een team van internationale deskundigen, verenigd in het BRCP heeft in de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd. Bovendien is in vervolg op dat onderzoek en ter voorbereiding op de expositie in ‘s-Hertogenbosch een groot aantal schilderijen gerestaureerd. De resultaten van het Bosch Research and Conservation Project vormen de basis van de tentoonstelling in 2016.
De stad ’s-Hertogenbosch, inwoners en bezoekers herdenken met de meerjarige, internationale culturele manifestatie Jheronimus Bosch 500 al vanaf 2010 het vijfhonderdste sterfjaar 2016 van Nederlands belangrijkste middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). Met Jheronimus’ werk als onuitputtelijke inspiratiebron herleven zijn tijd en thema’s in uiteenlopende, feestelijke evenementen: bijzondere muziek-, dans-, theater- en circusproducties, tentoonstellingen, projecten in de openbare ruimte, lichtpresentaties, boeken, games en apps. Alles voor (én met) een breed en divers, jong en oud publiek uit binnen- en buitenland. Jheronimus Bosch 500 brengt zo de beroemdste zoon van de stad terug naar de plek waar hij alles bedacht en maakte, naar ’s-Hertogenbosch.