Op naar klimaat neutrale Vierdaagsefeesten in 2030
De Vierdaagsefeesten heeft de afgelopen editie flink wat stappen gezet om in 2030 klaar te zijn voor een klimaatneutraal evenement.
Het zevendaagse spektakel is het grootste event van Nederland. In deze week zijn er ruim 1.000 optredens op meer dan 45 podia. Naar schatting zijn er in 7 dagen tijd 1,5 miljoen bezoekers ontvangen. De Vierdaagse en de bijbehorende Vierdaagsefeesten willen het duurzaamste evenement van Nederland worden. Vorig jaar is al 58 procent van het gebruikte materiaal gerecycled. Dat moet in 2024 75 procent zijn, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
MissYvy licht vier belangrijke en innovatieve duurzaamheidsinitiatieven toe:
CO2-footprint van 1/3 van de foodstands in beeld
Drie van de twaalf foodpleinen werkten vrijwillig mee aan het inzichtelijk maken van de CO2-uitstoot per gerecht.
Met een rekenmodel van Klimato werd de CO2-uitstoot per gerechtje aan de bezoekers getoond.
Bij twijfel tussen de gerechten, is de keuze voor een lagere uitstoot eenvoudig gemaakt.
Circulair bekersysteem
Vorig jaar introduceerde de Vierdaagsefeesten het circulair bekersysteem en werd maar liefst 58% van de bekers terug naar de bar gebracht. Van deze ingezamelde bekers werden 2,4 miljoen nieuwe bekers gemaakt. Dit jaar is dit bekersysteem extra gepromoot onder de bezoekers en gaat de organisatie uit van een nog hogere opbrengst, het streven is 70%.
Energievoorziening helemaal fossielvrij
De podia en (food)stands van de Vierdaagsefeesten hebben uiteraard stroom nodig. Dit gaat dit jaar bijna allemaal via vaste aansluitingen met groene lokaal opgewekte stroom. Slechts een paar locaties werken nog met aggregaten. Deze draaien op biodiesel aangevuld met Adblue, om de uitstoot zo laag mogelijk te houden.
Samenwerking met ZLTO
Omdat zo’n groot evenement altijd een deel onoverkomelijke uitstoot met zich meebrengt, compenseert de organisatie het laatste restje CO2-uitstoot via vijf lokale koolstofboeren. Zij gaan jaarlijks voor de Vierdaagsefeesten 80 ton CO2 vastleggen in hun land. Diverse maatregelen zorgen ervoor dat de koolstof ook daadwerkelijk wordt vastgehouden in de bodem. Maatregelen zoals niet-kerende grondbewerking, groenbemesters, meer rustgewassen en compost laten de natuur haar werk doen en vergroten het bodemleven waardoor er meer koolstof bindt in de bodem.