Prinsentuin
In Groningen is achter de Prinsenhof de Prinsentuin gelegen. Deze renaissancetuin uit 1626 bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus.
De huidige Prinsentuin is een reconstructie uit 1939 op basis van de bekende stadskaart van Egbert Haubois uit 1634. De kaart toont een renaissancetuin, ingedeeld in vierkante perken en omgeven door hekwerken en loofgangen. Stadsbouwmeester Garwer Peters had het ontwerp getekend voor de vergrote tuin van de Prinsenhof.
Nadat de middeleeuwse stadsmuren waren afgebroken en de dubbele grachten waren gedempt, trok stadhouder Ernst Casimir in 1626 het daardoor vrijgekomen terrein bij zijn tuin. De onderliggende stadsgracht is door het inklinken van de grond nog steeds zichtbaar in de tuin, zo’n 15 meter vóór de paardenkastanje. De oude stadsmuur is nog te herkennen als het muurtje tussen het bordes en de tuin.
De Prinsentuin is verder bekend vanwege het jaarlijkse evenement Dichters in de Prinsentuin waarbij bekende en onbekende dichters hun werk voorlezen in de open lucht.